Dezastrul ascuns de ochii românilor „de rând”: vorbesc toți despre război și criza economică, dar după perdea au altă „belea”

de: Mădălina Bahrim
05 08. 2022

În acest moment, cele mai fierbinți subiecte, atât pentru agenda politică, cât și pentru cea socială, sunt reprezentate de războiul din Ucraina, de o posibilă criză economică, recesiune sau de criza energetică. Nimeni nu vorbește despre focul ce mocnește în România din perspectivă demografică. E un adevărat dezastru ceea ce se întâmplă!

În timp ce politicienii noștri nu scot un cuvânt pe această temă, avem câțiva experți în țară care trag semnale de alarmă, în speranța că factorii de decizie își vor apleca, într-un final, urechile către ei.

Mai exact, spun specialiștii ale căror opinii le vom analiza mai jos, este vorba despre faptul că populația României îmbătrânește, în unele regiuni fiind mai mulți vârstnici decât tineri. Din păcate, această problemă poate genera adevărate crize economice, fiindcă nemaifiind populație tânără care să fie activă pe piața muncii, toate sistemele noastre financiare sunt la un pas de faliment!

Cine mai plătește pensii, salarii pentru bugetari, cine mai cotizează cu taxe și impozite? Desigur, mai rămân câteva categorii de contribuabili, însă populația tânără, activă în câmpul muncii, e principalul motor economic și de dezvoltare al fiecărei țări din lume.

Doi oameni îndrăznesc să iasă public și să vorbească: da, se întâmplă asta în multe zone din țară

„Din cele 42 de județe, 14 județe au o valoare a indicelui de îmbătrânire demografică de peste 100, adică sunt mai mulți bătrâni decât tineri. Totodată, se observă faptul că 12 dintre aceste județe le regăsim în vechea regiune a Țării Românești. Teleormanul își păstrează și de această dată valoarea cea mai mare din șirul de date (147,5), în timp ce județul Bistrița-Năsăud înregistrează valoarea cea mai mică (69,1)”, arată o analiză a Libertatea, care citează doi mari specialiști în domeniu, respectiv pe George Secăreanu – asistent universitatar la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Universitatea „Ovidius” din Constanța și cercetător la Centrul Interdisciplinar de Cercetări Avansate asupra Dinamicii Teritoriale (Universitatea din București) și pe Aurelian Giugăl – lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Antropologie culturală şi comunicare la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Are doctorat în Științe Politice, Master în Politică Europeană și Românească și licență în Geografie.

Ceea ce vedem acum este rezultatul multor eșecuri sistematice privind politicile sociale.

„Motivele țin de modul în care statul a știut, sau mai degrabă nu a știut, să gestioneze politici de creștere a natalității, dar mai ales de planificare a investițiilor, astfel încât să ofere locuri de muncă și acces la inovații pe toată suprafața țării”, mai notează specialiștii.